ВИДЕО

24 юни 2016 г., Еньовден в Телериг

В село Телериг винаги се е празнувал Еньовден на днешния ден. Самодейците от НЧ „Стефан Караджа – 1936“ и техни приятели, и съселяни, точно преди пет години отбелязаха празника с много настроение и песни. Кадрите от събитието отдавна са по света, благодарение на Женевиев Далюде от Канада, участничка на провеждащия се по това време Международен фестивал на късометражния филм в Балчик, която остана очарована от богатството на традициите и гостоприемството на добруджанци. Сценарист на празника и активен участник в него бе Марияна Кръстева – читалищен секретар, която неотдавна ни напусна.

YouTube Preview Image

8 март в Телериг, 2016 г.

Жени от Крушари, Бакалово, Зимница, Александрия и домакините от Телериг празнуваха заедно своя празник. Цветя, чудесна музика, танци и гостоприемството и уюта на механа „Хан Телериг“ осигуриха в продължение на повече от 5 часа прекрасно настроение. Поздравите идваха един след друг, а дружки от години си устроиха вълнуващи срещи. Това бе един хубав ден, в който жените от община Крушари бяха оставили ежедневните грижи, за да се повеселят от сърце. Дадоха си дума, че пак ще се съберат, за да празнуват заедно.

YouTube Preview Image

 

 

Сирни Заговезни 22 февруари 2015 г.

Простено да ти е…
Прости ми…

В живота, ведно с радостите и празничната суетня,
има ядове, обиди и много завист .
От стари времена дедите ни много умно са му
намерили колая как да прочистват съвестта си, за да им олекне на душата за дълго време. Създават обичая „прошка“ на празника на Сирница.
Прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човек с дълбок вътрешен мир може да прости и да поиска прошка.
Затова нека там, край огъня – този вековечен живец на живота, си поискаме прошка за сторените грешки през годината.
Да се порадваме на кукерите и игрите им за здраве на хората и берекет по нивята. На огнените стрели на момците, изпратени към двора на любимата.
С чаша вино и вкусна баница да си пожелаем „леки пости“ и да се хванем на последното сключено хоро, преди постите и Великден. С прочистени души и изпълнени с мир и любов сърца да срещнем възкръсналия Христос.

Простете и леки пости…

YouTube Preview Image

Самодейците от НЧ „Стефан Караджа – 1936“ в село Телериг, община Крушари, изпълняват народните обичаи, обогатяват ги и предават в автентичния им вид на младите поколения. Всичко е така, както действително е било през вековете. Народностната традиция и духът на времето се пазят ревностно.

YouTube Preview Image

На 26 септември с. Дъбовик, община Генерал Тошево, събра традициите, паметта, богатите багри на народните носии, на автентичните песни и танци на няколко поколения българи.  В събора отлично се представиха самодейците от НЧ „Стефан Караджа-1936“ в с. Телериг. (26-09-2014)

YouTube Preview Image

НЧ „Стефан Караджа – 1936“ – „Баене против уроки“

На фолклорния събор „От Дунав до Балкана“, който се проведе в гр. Борово, Русенско, на 6 и 7 септември 2014 г., самодейците от село Телериг, община Крушари, успешно представиха обичая „Баене против уроки“ и заслужиха аплодисментите на многобройната публика.  (07-09-2014)
YouTube Preview Image

Народно читалище „Стефан Караджа – 1936“ в с. Телериг, община Крушари, направи чудесно участие във фолклорния събор в гр. Борово, Русенско, на 7 септември 2014 година  (07-09-2014)
YouTube Preview Image

 

ПОЗДРАВ ЗА КОЛЕДА ОТ СЕЛО ТЕЛЕРИГ  (16-12-2013)
YouTube Preview Image

1 ноември – Ден на народните будители!
YouTube Preview Image

ЛИСТОПАД НА СПОМЕНИТЕ, ВАРНА, 2013
YouTube Preview Image

Представяне на състави от Спасово, община Генерал Тошево, Телериг, община Крушари и от Съюза на слепите в Добрич.

 

САМОДЕЙЦИ ОТ ТЕЛЕРИГ ПРЕСЪЗДАВАТ ОБИЧАЯ ЛАЗАРУВАНЕ (27.04.2013 г.)
YouTube Preview Image

САМОДЕЙЦИ ОТ КОЛАРЦИ И АЛЕКСАНДРИЯ ГОСТУВАТ В ТЕЛЕРИГ
YouTube Preview Image

БАБА МАРТА В ТЕЛЕРИГ – 2013
YouTube Preview Image

 

Св. Трифон Зарезан в Телериг 2013

YouTube Preview Image

 

Бабинден в Телериг 2013

YouTube Preview Image

 

Хляб за светилото – с. Телериг, 21.10.2012

YouTube Preview Image

 

Рамазан Байрам в Телериг

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

 

Еньовден

YouTube Preview Image

 

Баба Марта в Телериг

YouTube Preview Image

Благовещение

YouTube Preview Image

Гергьовден

YouTube Preview Image

ХIV фолклорен събор “ТЕКЕТО” край с. Александрия в община Крушари

YouTube Preview Image